لوله داربست
نقدو بررسی لوله داربست :
لوله داربست یک سازه موقت است که برای پشتیبانی از ساختار اصلی بنا، ساخته شده است. داربست ها معمولاً در کارهای ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین کارگران به عنوان یک سکوی کار ایمن و پایدار از آن استفاده می کنند.
به نوعی، داربست یک سکوی کار موقت و مرتفع است که برای نگهداری افراد، مصالح یا هر دو استفاده می شود. داربست در ساخت و سازهای جدید، نوسازی، نگهداری و تعمیرات کاربرد دارد.
انواع مختلف داربست
داربستها اغلب از چوب و یا فولاد ساخته شده اند و انواع مختلفی دارند که در ادامه تعدادی از آنها را بررسی کرده ایم:
داربستهای چوبی:
داربست چوبی از خرک، تخته و پل موقت ساخته میشوند و ثابت بوده و به صورت تختهای و با ارتفاع کم و یا نردبانی و با ارتفاع زیاد کاربرد دارند. از این داربست برای رنگ کردن خانه و یا تسهیل رفت و آمد کارگران استفاده می کنند.

لوله داربست
داربستهای فلزی:
یکی از پرکاربردترین داربست های کاربردی در ساختمان سازی هستند. این داربستها از لوله ها، اتصالات و بست های فلزی متصل به هم، تشکیل شده است.
داربستهای فلزی از میلههای فولادی به قطر ۴.۸ میلیمتر تشکیل شدهاند که به آنها لولههای ۵ میلیمتری گفته میشود. لولهها باید حداقل ضخامت ۴ میلیمتری داشته باشند و به وسیله بستهای مناسب، به هم متصل شوند.
این نوع داربست، استحکام بهتر، دوام بیشتر و مقاومت بالایی داشته و ایمنی بیشتری برای کارگران فراهم می کند.

لوله داربست
داربست معلق:
این داربست، به زمین متصل نیست و به زنجیرهایی فلزی متکی است که آن را به صورت معلق در فضا نگه میدارد. داربست معلق چندین بار قابل تنظیم با طول دلخواه است. به طور عمده برای نقاشی، تعمیرات، شستشو و… مورد استفاده قرار می گیرند.

لوله داربست
داربست خرپا:
در این نوع داربست، یک صفحه مسطح بر روی پایههای مثلثی شکل یا سه پایه قرار میگیرد. معمولا برای کار در داخل اتاق استفاده می شود و فرد میتواند، برای رنگ کردن دیوار یا سقف خانه، روی این داربست بایستد.
داربست پایه دار:
از این داربست، برای راه اندازی سریع، استفاده میشود. بهتر است داربست پایه دار بیشتر از سه ردیف نداشته باشد و ارتفاع سکوی کار در بالای سطح زمین، بیشتر از ۴.۵ متر نباشد. اغلب برای بالا و پایین رفتن از این داربست، از نردبان استفاده میشود.

لوله داربست
داربست یک طرفه یا واحد:
این داربست باید با دیوار ۱.۲ متر فاصله داشته باشد، همچنین فاصله بین پایهها، حدود بین ۲ تا ۲.۵ متر است.
تیر افقی چوب داربست، از شکاف دیوار به بخش پایین لوله افقی داربست متصل می شود. این تیر در فاصله ۱.۲ تا ۱.۵ متری قرار میگیرد.
داربست دو طرفه:
به این داربست، دوبل یا داربست بنایی هم می گویند و ردیف یک داربست در فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری دیوار نصب شده و ردیف دوم در فاصلهی ۱ متری از آن قرار میگیرد. این داربست معمولاً چوبی است و در جاهایی مثل دیوارهای سنگی که کنده کاری برای حمایت از تیر افقی دشوار است، استفاده میشود.
داربست بازویی:
این نوع داربست را کنسولی هم می نامند و تک فریم هستند. وقتی زمین دارای استانداردهای لازم برای برپایی داربست نیست، از داربست بازویی استفاده می شود. برای برپایی این نوع داربست، سر ستون ها از طریق سوراخ هایی در داخل کف ها قرار داده می شوند و می توان سرستونها را به دیوار متصل کرد و پشتیبانی اتصالها توسط همین سرستونها انجام می شود.
داربست اسکلتی:
داربست اسکلتی، مشابه داربست فلزی است که در آن اسکلت داربست توسط کوپلینگ و قابهای مخصوص بسته میشود. این نوع داربستها به صورت آماده موجود هستند. بستر کار بر روی قلاب ها تنظیم شده است که برای سطح مورد نیاز در این نوع داربست ها، قابل تنظیم هستند.
اجزای مختلف داربست:
مهمترین اجزای یک داربست به شرح زیر است:
ستون داربست:
این ستون یک لوله بوده که تکیهگاه داربست است. این لوله، بار را به زمین منتقل کرده و به صورت عمود و یا کمی مایل قرار میگیرد.
لولههای افقی سراسری:
مهارکننده طولی دار بست هستند و به عنوان تکیهگاه عمل میکنند. این لولهها، عمود بر ستون داربست نصب میشوند.
لولههای زیرتختهای:
نصب این لوله ها به صورت افقی و بین لولههای افقی سراسری و دیوار است و لولههای زیرتختهای، تکیه گاهی برای تختههای سکو هستند.
شمع مایل:
به لولهای که بر روی زمین و یا ساختمان کناری به صورت مایل نصب میشود، شمع مایل می گویند.
لولههای مهار:
این لوله ها، مهاری برای جلوگیری از حرکت داربست هستند و به صورت قطری بسته میشوند.
قید:
لولهای که داربست را به قید دیواره درگاهی متصل میکند.
قید دیواره درگاهی:
لولهای که بین دو سطح یکپارچه با دیوارههای پنجره، گره کوبی میشود. برای مهار داربست به ساختمان، از این قیدها استفاده می کنند.
لولههای عرضی:
لولههای عرضی یا دستکهای افقی داربست، بین دو لوله افقی سرتاسری قرار میگیرند.
عوامل موثر بر قیمت داربست
لوله داربست ها انواع مختلفی دارند و هرکدام کاربرد مخصوص به خود را دارند.
ضخامت لوله، انواع اتصالات و همچنین اتصالاتی مانند مغزی داربست، بست چهار پیچ یا دو پیچ و غیره و آلیاژ به کار رفته در قیمت نهایی موثر هستند.
شما با بررسی این عوامل می توانید برآوردی در خصوص هزینه ها داشته باشید:
جنس
جنس لوله یکی از عوامل مهمی است که در قیمت داربست موثر است. اغلب جنس لوله ها از آهن یا چوب است اما رایج ترین نوع داربست آهنی است که امروزه به شدت مورد استقبال قرار گرفته است.
ضخامت
این تجهیزات دارای ضخامت های متفاوتی بوده و معمولا دارای سه وزن سبک و سنگین و متوسط هستند. لازم به ذکر است که هر چه ضخامت بیشتر باشد مقاومت آن در برابر انواع شرایط جوی و تحمل بار بیشتر خواهد بود.
طول
داربست ها ممکن است طول های متفاوتی داشته باشند. بر حسب استفاده باید بدانید کدام نوع داربست برای شما مناسب تر است.
محل تولید
بهتر است اطلاعاتی از تولیدی هایی که لوله های داربست با کیفیت عرضه می کنند، داشته باشید و همچنین اطلاع از اینکه در چه شرایط آب و هوایی ساخته شده اند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهمترین خطرات استفاده از داربست
سقوط از ارتفاع
برای جلوگیری از سقوط فردی که روی داربست حرکت دارد یا در مکان هایی که حفاظ مناسب نصب نشده، افراد باید از حفاظ ایمنی ارتفاع استفاده کنند. حفاظ ها و کمربندهای ایمنی باید به دستگیره و نردههای بالایی و میانی نصب شوند.
گاردریلها باید در سمت باز و در دو انتهای داربست نصب شوند. در صورتی که فاصله داربست تا سازه بیش از ۱۴ اینچ باشد، علاوه بر گاردریل باید از کمربند ایمنی نیز استفاده شود. باید توجه داشته باشید که میله های بالایی در فاصله یک متری از سکو نصب شوند و میله های میانی بین سکو و میله های بالایی نصب میشوند.
برخورد سر با اشیاء
برای پیشگیری از سقوط احتمالی، از کلاههای ایمنی به همراه چانه بند استفاده کنید. حتما در بالای محل کار تور ایمنی نصب شود و از قرنیز برای لبههای محل کار استفاده کنید.
خطر برق گرفتگی
در ارتفاع بالا و هنگام کار، مراقب خطوط انتقال برق باشید و حتماً فاصله ایمن را رعایت کنید؛ زیرا ممکن است باعث ایجاد حوادث مهلک شود.
ریزش داربست
برای پیشگیری از خطر ریزش و سقوط داربست حتماً از مواد و متریال مناسب استفاده کنید. لولههای داربست را محکم و خوب ببندید. محل استقرار داربست ها باید سفت و محکم باشد. داربست باید به سازه اصلی بسته شود.
نکات ایمنی هنگام بستن داربست
بستن داربست یکی از کارهای مهمی در ساختمان سازی است که اصول و قواعد خاص خود را دارد، پس باید نکاتی را برای انجام آن مدنظر قرار دهید:
باید توجه کنید که از افراد ماهر و متخصص برای نصب داربست استفاده کنید.
از به کار بردن لولهها و گیرههای شکسته، هنگام بستن داربست خودداری کنید.
به هیچ عنوان لولهها و گیرهها را به سمت پایین پرتاب نکنید؛ چون ممکن است آسیب جدی به این تجهیزات وارد شود.
فردی که مسئول بستن داربست است، باید به طور مرتب پایههای داربست را بررسی کند؛ چون توزیع نیرو بین تمام پایهها باید به درستی انجام شود.
لازم به ذکر است که پایه های یک داربست خوب، باید در یک خط مستقیم قرار داشته باشند.
بستها را به صورت منظم روغن کاری کنید.
ممکن است گیرهها به دلایل زیادی مثل پوسیدگی و اتصال نادرست، مقاومت خود را از دست بدهند و باعث جدا شدن لولهها از هم و در نهایت ریزش داربست شوند. برای جلوگیری از این اتفاق حتماً از تجهیزات با کیفیت و خوب استفاده کنید.
حداقل هفتهای یکبار از داربست ها برای بررسی صحت و سلامت، بازرسی کنید. این مسئله خصوصاً هنگام طوفان یا زلزله، بسیار حائز اهمیت است.
کلام آخر
در این مطلب اجزای داربست، نکات و ویژگیهای مهم درباره آن را باهم بررسی کردیم. همان طور که اشاره کردیم، برای این که داربست به خوبی مهار شود، باید از متریال و لوازم باکیفیت استفاده کنیم.
انواع لوازم داربستی در جنسهای مختلف و انواع اتصالات، مانند بست کفگیر، بست H، بست دوپیچ و … از مهمترین لوازم داربست هستند که لازم است با کاربرد و ویژگی آنها آشنایی داشته باشید.
داربست، تکیه گاه و محافظ سازهها است. لولههای داربستی انواع مختلفی دارند و هرکدام دارای کاربرد و ویژگی مختص خودشان هستند.
هنگام تصمیم گیری در خصوص خرید یا اجاره لولههای داربستی، باید به محل مورد استفاده، اندازه و جنس آنها دقت داشته باشید تا داربست، ایمن و با کیفیت باشد؛ چرا که هرگونه نقص یا بیدقتی در ساخت داربست، هزینههای جبرانناپذیر زیادی به همراه خواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.